Astma

Astma (van het Griekse ἅσθμα, ásthma, “hijgen”) is een veelvoorkomende chronische ontstekingsziekte van de luchtwegen die wordt gekenmerkt door terugkerende symptomen, belemmering van de luchtstroom en bronchospasme. Chronisch betekent dat het blijvend is.

Symptomen zijn onder meer benauwdheid, kortademigheid, hoesten en piepende ademhaling. Een astma-aanval kan optreden bij prikkelende stoffen of stoffen waarvoor de patiënt allergisch is, bij een verkoudheid of na een zware inspanning. De ernst van de klachten kan per patiënt verschillen, variërend van lichte tot levensbedreigende gevallen.

Normale Luchtweg

Luchtweg astmapatiënt

Luchtweg tijdens astma aanval

Tijdens een astma-aanval verkrampt de laag met glad spierweefsel, waardoor de luchtwegen nauwer worden. De middelste laag zwelt op door ontsteking en er wordt meer slijm geproduceerd. In sommige delen van de luchtwegen vormt het slijm dikke klontjes die de luchtweg geheel of gedeeltelijk afsluiten. Deze klontjes worden ‘slijmproppen’ genoemd.

Patiënten hoesten en ‘piepen’ bijna voortdurend en krijgen ernstige aanvallen na een virusinfectie, bij lichamelijke inspanning of blootstelling aan allergenen of irriterende stoffen, onder meer sigarettenrook. Sommige patiënten krijgen last als ze huilen of voluit lachen. Er zijn astmapatiënten die helder en soms taai (mucoïd) slijm (sputum) ophoesten. Astma-aanvallen treden meestal vroeg in de ochtend op, wanneer de astmamedicatie bijna is uitgewerkt en het lichaam het minst in staat is bronchoconstrictie te voorkomen.

Astma-aanvallen variëren in frequentie en ernst.

Behandeling in de zoutkamer zorgt ervoor dat astma patiënten dieper kunnen in- en uitademen. Een betere ademhaling geeft betere longfunctie, minder kortademig en betere nachtrust.

Kwaliteit van leven wordt verbeterd.

Aan te raden sessies

10 – 30 sessies

Gedurende 2 tot 3 maanden, aangeraden wordt 2-3x per week.
Halotherapie behandeling gaat verschijnselen tegen zoals:

  • ontsteking
  • bacteriële infectie
  • overdadig slijmvorming
  • spastische verschijnselen (spastische verschijnselen van de bronchiën)
  • grote gevoeligheid van de ademhalingsorganen
Geschikt voor kinderen vanaf 6 maanden
Extra openingstijden alleen voor kinderen gereserveerd

Woensdagmiddag
14.00 uur tot 15.00 uur en van 14.30 uur tot 15.30 uur.

Zaterdagochtend
9.00 uur tot 10.00 uur en van 9.30 uur tot 10.30 uur.