Werking

Eeuwenlang beschrijven mensen al na een kort verblijf aan zee een aanzienlijke verlichting van de symptomen van luchtwegaandoeningen, kno- of huidklachten. Zouttherapie is inhalatie van hele fijne natuurzoutdeeltjes door de luchtwegen, bronchiën, longen en longblaasjes.

Zouttherapie helpt om ontstekingen, bacteriële infecties, overdadige slijmvorming, spastische verschijnselen van de bronchiën en grote gevoeligheid van de ademhalingsorganen tegen te gaan.

Na een serie sessies met zouttherapie, verbetert de klinische conditie en verdwijnen of verminderen de negatieve verschijnselen. Zoals benauwdheid, aanhoudende hoest, kortademigheid, stress, taai slijm in keel en longen. In een speciaal ontwikkelde Zoutkamer, wordt heel fijn gemalen natuurzout via een dry aerosol in de ruimte geblazen. Door circulatie en ventilatie is er een optimale verdeling van het zout door de hele ruimte. De lucht in de ruimte wordt elke sessie ververst en is volledig allergeenvrij door het gebruik van een pollenfilter.

De kamers beschikken over een technische installatie die klimaat, luchtvochtigheid , temperatuur en zoutconcentratie registreert. De hoeveelheid ingeademde zoutdeeltjes  bedraagt 10mg/m³. Deze concentratie wordt ook aangetroffen in natuurlijke zoutmijnen en zoutgrotten, waar in andere landen klinieken in gevestigd zijn.

Het natuurzout komt als gevolg van de kleine deeltjesgrootte zelfs in onderste luchtwegen en longen terecht. De verhoogde zoutconcentraties in de bronchiën en longblaasjes zorgen voor een verhogend slijmoplossend effect. Het bijzonder fijne zout doodt ook vanwege zijn ontstekingsremmende werking bacteriën en schimmels en versterkt het immuunsysteem.

Zouttherapie is een medicijnvrije behandeling en dient als aanvulling op medicinale therapie. Al is wel gebleken dat na verloop van tijd, in overleg met specialist of huisarts, medicatie afgebouwd kan worden.

Zouttherapie werkt ook PREVENTIEF
Zouttherapie is weerstandverhogend en ontspannend. Als uw weerstand hoger is bent u beter beschermd tegen infecties. Schone lucht werkt ook positief op uw geest.

Een Sessie

Ontspannen in gemakkelijk zittende kleding op comfortabele stoelen of in een zoutbed bij een aangename temperatuur van 22-24 ° C en een luchtvochtigheid van 40-60% . Indien u het te fris vindt zijn er plaids beschikbaar.
In verband met de hygiëne krijgt u overschoenen. U deelt de Zoutkamer met meerdere mensen. Bij huidaandoeningen kunt u eventueel de te behandelen plekken vrij laten, dan wel gemakkelijk zittende kleding aantrekken. Dit is niet direct noodzakelijk omdat de werking van binnenuit gebeurd.
Zachte achtergrondmuziek en licht geeft een sfeer die leidt tot ultieme rust en ontspanning. U ademt droge zoutnevel in, waardoor de slijmvliezen en de luchtwegen bevochtigd en gereinigd worden. Het zelf genezend vermogen wordt geactiveerd. Een sessie duurt 50 minuten.

Huisregels

Er zijn twee Zoutkamers waardoor er elk half uur een sessie start. U wordt verzocht tien minuten voor aanvang aanwezig te zijn.
Tijdens de sessies is rust en stilte het uitgangspunt.
Verder wordt u verzocht geen parfum en geparfumeerde producten te gebruiken.
Niet afgemelde reserveringen worden in rekening gebracht.

Kinderen in de zoutkamer

De Zoutkamer is geschikt voor kinderen vanaf 6 maanden. De kleine Zoutkamer is ingericht voor volwassenen en kinderen. Kinderen tot 12 jaar kunnen onder begeleiding en toezicht van een volwassene de Zoutkamer bezoeken. Een kindsessie duurt 25 minuten. De Zoutkamer is dan voor u privé. Er is spelmateriaal aanwezig.

Indicaties

Zouttherapie is met name geschikt voor mensen met:

– Astma
– COPD
– Verminderde longcapaciteit
– Acute en chronische ontstekingen (aandoeningen) van de luchtwegen
– Acute en chronische hoestverschijnselen
– Voorhoofdsholte, neusholte en bijholte ontstekingen
– Allergieën
– Hooikoorts
– Huidaandoeningen (zoals eczeem, psoriasis, acne e.d.)
– Zwak immuunsysteem
– Slaapproblemen

Zouttherapie werkt ook PREVENTIEF
Zouttherapie is weerstandverhogend en ontspannend. Als uw weerstand hoger is bent u beter beschermd tegen infecties. Schone lucht werkt ook positief op uw geest.

Oorsprong

Halotherapie (het Griekse woord “Halos”) betekent zout. Dit is een behandeling waarbij een natuurlijk microklimaat wordt nagebootst, zoals in de zoutmijnen, in speciaal hiervoor ingerichte zoutkamers. Deze methode is gebaseerd op Speleotherapie waarbij de helende werking van zoutgrotten en zoutmijnen wordt toegepast voor behandeling van ademhalings- en huidaandoeningen. In 1843 stelde de Poolse arts F. Bochkovsky vast dat lucht verzadigd met zoutdeeltjes een helend effect heeft. In 1858 opende hij in de zoutmijn van de provincie Wieliczka, Krakau het eerste zoutkuuroord voor patiënten met longziekten.

Tegenwoordig is Speleotherapie een belangrijk onderdeel van de gezondheidszorg in veel Midden- en Oost-Europese landen. Vooral patiënten die lijden aan COPD en andere long- en huidaandoeningen hebben er baat bij. In de Duitse stad Teufelhöhle werd voor het eerst in 2002 een klinische studie gedaan naar het effect van Speleotherapie met als doel om de methode binnen de zorgverzekering aan te bieden. Nu zijn er honderden centra in Rusland, Duitsland, Engeland, Spanje. In Nederland is dit in opkomst.

Door een toename van aandoeningen van luchtwegen en allergieën in de afgelopen decennia is er naast medische benadering veel belangstelling voor alternatieve therapieën. De effectiviteit van de zoutverneveling (dry salt aerosol) inhaleren is al eeuwen bekend en is nu gebaseerd op talrijke empirische studies.

Wat schrijft Dr.med. Apprich Worms over Halotherapie?

Halotherapie helpt met het tegen gaan van verschijnselen die het ademhalingssysteem benadelen:
• ontsteking
• bacteriële infectie
• overdadig slijmvorming
• spastische verschijnselen bronchiën
• grote gevoeligheid van de ademhalingsorganen

Behandeling met halotherapie (met fijne, versterkende zoute luchtverneveling) heeft een positieve uitwerking op de luchtwegen doordat het vastzittende en opgehoopte slijm door het zout weker gemaakt wordt en vervolgens via natuurlijke weg, door de trilhaartjes afgevoerd kan worden.

Een dergelijke luchtgesteldheid wordt ook aangetroffen in verschillende zoutmijnen en -grotten waar klinieken voor ademhalingsgenezing zijn gevestigd.
De kliniek in Soligorsk (Wit-Rusland) behandelt mensen met onder andere astma, COPD (een ernstige longziekte, meestal veroorzaakt door roken), chronische bronchitis en neusallergie, zoals hooikoorts. Ze verblijven per dag een paar uur op zo’n 420 meter onder het aardoppervlak in de zalmroze en grijs gestreepte zoutgangen. Ze worden er aangemoedigd te sporten (voor een goede diepe ademhaling) en daarna te rusten.

zoutgrot

„De behandeling is 97 procent effectief”, meldt de kliniek op zijn website. „32 procent van de patiënten laat een significante verbetering zien, en 65 procent bereikt verbetering.” Opgeteld is dat inderdaad 97 procent. Vooral bij „allergische vormen van astma” en bij kinderen en jongvolwassenen wordt een goed resultaat bereikt, meldt de kliniek nog.

Halotherapie is tot slot te combineren met het gebruik van voorgeschreven medicijnen en daarmee een veilig alternatief op herstel. In overleg met arts/specialist kan medicatie indien nodig aangepast worden.
Er is ook een regenererende werking op de huid, het vernevelde zout bindt vocht en zorgt voor een fris en uitgerust uiterlijk.
( © Dr.med. Apprich Worms)

Na een serie van sessies met halotherapie (afhankelijk van de aandoeningen) verbetert de klinische conditie bij de meeste patiënten. De negatieve verschijnselen verminderen of verdwijnen.

Kwaliteit van leven verbetert!!

halotherapie-medicijnvrij

Halotherapie is een medicijnvrije behandeling met een verhoogde concentratie zoutdeeltjes welke op termijn voor verlichting van de luchtwegen zorgt.