Werking

Eeuwenlang beschrijven mensen al na een kort verblijf aan zee een aanzienlijke verlichting van de symptomen van luchtwegaandoeningen, kno- of huidklachten. Zouttherapie is inhalatie van hele fijne natuurzoutdeeltjes door de luchtwegen, bronchiën, longen en longblaasjes. Zouttherapie helpt om ontstekingen, bacteriële infecties, overdadige slijmvorming, spastische verschijnselen van de bronchiën en grote gevoeligheid van de ademhalingsorganen tegen te gaan.

Na een serie sessies met Zouttherapie, verbetert uw conditie en verdwijnt of vermindert benauwdheid, aanhoudende hoest, kortademigheid, stress, taai slijm in keel en longen. Onze speciaal ontwikkelde Zoutkamers beschikken over een technische installatie die klimaat, luchtvochtigheid, temperatuur en zoutconcentratie registreert. De hoeveelheid ingeademde zoutdeeltjes  bedraagt max. 20mg/m³. Deze concentratie wordt ook aangetroffen in natuurlijke zoutmijnen en zoutgrotten, waar in andere landen klinieken in gevestigd zijn.

De klimaatbasis in onze Zoutkamers is schone lucht: de ventilatielucht gaat eerst door een HEPA-filter wordt vervolgens verwarmt en dan de ruimte ingebracht. Dan wordt er via een ander kanaal heel fijn gemalen natuurzout de ruimte ingeblazen. Deze verneveling kan in verschillende varianten, lees hiervoor de alinea Drie Zoutkamers.

De kracht van Zouttherapie is de deeltjesgrootte van het zout, hoe kleiner hoe makkelijker het met uw ademhaling meegaat. Het komt dan tot in onderste luchtwegen en de longen terecht. De verhoogde zoutconcentraties in de bronchiën en longblaasjes zorgen voor een slijmoplossend effect. Het bijzonder fijne zout doodt ook vanwege zijn ontstekingsremmende werking bacteriën en schimmels en versterkt het immuunsysteem.

Zouttherapie werkt ook PREVENTIEF
Zouttherapie is weerstandverhogend en ontspannend. Als uw weerstand hoger is bent u beter beschermd tegen infecties. Schone lucht werkt ook positief op uw geest. Zoutherapie is ook in te zetten voor het verbeteren van sportprestaties. Zingt u of vraagt u op een andere wijze veel van uw stem? Ook dan kunt u met Zouttherapie heel veel bereiken.

Bij huidaandoeningen kunt u eventueel de te behandelen plekken vrij laten, dan wel gemakkelijk zittende kleding aantrekken. Dit is niet direct noodzakelijk omdat de werking in de Zoutkamer van binnenuit gebeurd.

Drie Zoutkamers

Er zijn 3 verschillende kamers. De Kleine Zoutkamer, de Grote Zoutkamer en Zoutkamer 3. Alle drie de Zoutkamers zijn uitgerust met computergestuurde techniek van het Duitse bedrijf Königssalz. Daardoor zijn de Zoutkamers kwalitatief van heel hoog niveau.

De technische installatie, de schone luchtventilatie en luchtvochtigheid is in alle 3 de ruimtes gelijk. De verneveling met zout is verschillend. In de Grote Zoutkamer en Zoutkamer 3 vernevelen we in droge vorm, Himalayazout wordt heel fijn gemalen en de ruimte in geblazen.  In de Kleine Zoutkamer wordt het zout opgelost in gedestilleerd water en daar wordt stoom van gemaakt. Onze ervaring is dat de werking wel enig verschil maakt, natuurlijk is dat ook heel persoonlijk. Wij adviseren u graag.
In de Grote Zoutkamer en in Zoutkamer 3 is er keuze uit Zoutbedden en Relaxstoelen.

Een Sessie

Ontspannen in gemakkelijk zittende kleding op comfortabele stoelen of in een zoutbed bij een aangename temperatuur van 22-24° C en een luchtvochtigheid van 50-60%.
Zachte achtergrondmuziek en een lichtspel geven een sfeer die leidt tot ultieme rust en ontspanning.  U deelt de Zoutkamer met meerdere mensen, de kleine Zoutkamer kunt u privé boeken. De andere Zoutkamers zijn ook privé te boeken maar dan gelden daar speciale tarieven voor. Een sessie duurt 50 minuten.

Huisregels

Natuurlijk is regel één op tijd komen, wij schenken graag vooraf een kopje koffie/thee voor u in.
Voor de hygiëne vragen wij u een handdoek of kussensloop mee te nemen voor onder uw hoofd en indien gewenst een dekentje tegen de afkoeling. U kunt kiezen om uw schoenen uit te trekken of  u gebruikt een hoesje dat wij verstrekken. Tijdens de sessies is rust en stilte het uitgangspunt. Uw telefoongeluid uit en natuurlijk niet telefoneren in de Zoutkamer.
Verder wordt u verzocht geen parfum en geparfumeerde producten te gebruiken.
Eten en drinken is in de Zoutkamers niet toegestaan.

Kinderen in de zoutkamer

De Zoutkamer is geschikt voor kinderen vanaf 6 maanden. Kinderen tot 12 jaar kunnen onder begeleiding en toezicht van een volwassene de Zoutkamer bezoeken. De kleine Zoutkamer is speciaal ingericht voor kleine kinderen. Er is spelmateriaal aanwezig.  Er is keuze uit een kindsessie van 25 of 50 minuten. De kleine Zoutkamer is dan voor u privé. Het is een ruimte zonder ramen met muziek en licht, heerlijk met weinig prikkels schone lucht inademen. Een meditatief kindermoment! Voor kinderen boven de 4 jaar kan er afhankelijk van de aandoening/reden van komst ook gekozen worden voor de Grote Zoutkamer. Daar ben je met meerdere mensen tegelijk dus dan is het van belang dat de kinderen stil kunnen zijn. Er is ook een speciaal kinderuur in de Grote Zoutkamer.

Indicaties

Zouttherapie is met name geschikt voor de volgende aandoeningen:

– COVID-19
– Astma
– COPD
– Verminderde longcapaciteit
– Acute en chronische ontstekingen (aandoeningen) van de luchtwegen
– Acute en chronische hoestverschijnselen
– Voorhoofdsholte, neusholte en bijholte ontstekingen
– Allergieën
– Hooikoorts
– Huidaandoeningen (zoals eczeem, psoriasis, acne e.d.)
– Zwak immuunsysteem
– Slaapstoornis

Zouttherapie werkt ook PREVENTIEF
Zouttherapie is weerstandverhogend en ontspannend, een prima basis voor een gezonde Leefstijl. Als uw weerstand hoger is bent u beter beschermd tegen infecties. Schone lucht werkt ook positief op uw geest. Sporters ervaren een sneller herstel.

Oorsprong

Halotherapie (het Griekse woord “Halos”) betekent zout. Dit is een behandeling waarbij een natuurlijk microklimaat wordt nagebootst, zoals in de zoutmijnen, in speciaal hiervoor ingerichte zoutkamers. Deze methode is gebaseerd op Speleotherapie waarbij de helende werking van zoutgrotten en zoutmijnen wordt toegepast voor behandeling van ademhalings- en huidaandoeningen. In 1843 stelde de Poolse arts F. Bochkovsky vast dat lucht verzadigd met zoutdeeltjes een helend effect heeft. In 1858 opende hij in de zoutmijn van de provincie Wieliczka, Krakau het eerste zoutkuuroord voor patiënten met longziekten.

Tegenwoordig is Speleotherapie een belangrijk onderdeel van de gezondheidszorg in veel Midden- en Oost-Europese landen. Vooral patiënten die lijden aan COPD en andere long- en huidaandoeningen hebben er baat bij. In de Duitse stad Teufelhöhle werd voor het eerst in 2002 een klinische studie gedaan naar het effect van Speleotherapie met als doel om de methode binnen de zorgverzekering aan te bieden. Nu zijn er honderden centra in Rusland, Duitsland, Engeland, Spanje. In Nederland is dit in opkomst.

Zorgverzekeringen vergoeden vanaf 01/01/2021 geen Zouttherapie meer.