Wat was ik een ander mens na 50 minuten op een zoutbed!

28 aug 2019

Hoi ik ben Monique, 47 jaar en ik heb zo’n 9 maanden van het jaar ernstige allergische astmatische klachten. Deze worden veroorzaakt door een allergie voor gras- en boompollen. Het weer heeft ook nog enige invloed, bij regen zijn mijn klachten minder. Soms ben ik wanhopig, dan ben ik zó benauwd en heb ik heel weinig energie.

Ik had al van alles geprobeerd tot immuuntherapie aan toe.

‘Ik voelde me heel belabberd, had geen energie en al van alles geprobeerd’. Tijdens het surfen op internet kwam mijn vriend uit op de Zoutkamer met Zouttherapie. Een afspraak gemaakt en bij de kennismaking in Zoutkamer Elst was ons al snel duidelijk, Zouttherapie kan je nooit kwaad doen en gezien de combinatie met ontspanning zeker het uitproberen waard.

Wat was ik een ander mens na 50 minuten op een zoutbed in de zoutkamer. Voorheen waren mijn benen zwaar en moest ik ze meeslepen, maar nu voelde ik mijn benen ineens weer en kon ik weer helder denken. Dat schone lucht met een beetje zout zoveel invloed heeft, is niet voor te stellen als je het zelf niet hebt meegemaakt. Ik was zo enthousiast, dat ik dit een kans ga geven, dus heb ik een maandabonnement aangeschaft.

Ik ben superblij, ga nu al 3 weken en voel me een heel ander mens. Mijn omgeving merkt dat ook, ik straal weer en mijn kleur is beter.

Ik raad dit iedereen aan. Ik zou zeggen: probeer het uit en denk niet dat je na één keer al resultaat boekt. Ik kom uit Ulft en rij met plezier drie keer per week naar Elst. Het geeft mijn leven weer zin!

Cobie Walraven (67 jaar)

21 mei 2019

Veel meer longinhoud!

De longverpleegkundige was erg verrast en ik heel blij!

Natuurlijk ik voel me bijzonder goed sinds ik naar de Zoutkamer in Elst ga, maar dat het op deze wijze met zoveel verbetering van mijn longinhoud ook met het onderzoek zichtbaar is maakt me heel blij.

Ik had vooraf niets tegen de longverpleegkundige gezegd. Zo, u bent vooruit gegaan, dat is bijzonder. Ja zeg ik, ik ga sinds augustus 2018 naar de Zoutkamer. We pakken het laatste onderzoek erbij, dat was januari 2018. Nu in mei 2019 het resultaat zoveel beter: 6% meer lucht die je per seconde uitblaast (FEV1) en 7% meer totale hoeveelheid lucht die je uit kunt ademen (FVC)

De longverpleegkundige kent de Zoutkamer niet, ik vertel haar er wat over en dat ze meer informatie kan vinden op www.zoutkamerelst.nl Medici weten veelal niet wat het is, het is een natuurmethode en in Nederland nog niet wetenschappelijk bewezen en voor medici verdiepen zich er dan vaak niet in.

Ik heb COPD en kom sinds augustus 2018 drie keer per week in de Zoutkamer. Men zei mij bij komst dat het effect niet direct merkbaar hoeft te zijn, nou dat was bij mij wel zo. Ik voelde direct de eerste keer al dat ik in de zoutkamer dieper in kon ademen.

Daarna nam de verbetering nog verder toe. Ik ben niet meer zo benauwd en heb veel meer energie. De pufjes gebruik ik nog maar zo af en toe

Als je prioriteiten kunt stellen en consequent bent kun je met Zouttherapie heel veel bereiken. Het staat vast in mijn agenda, ik ga gewoon drie keer per week. Soms denk wat zou er gebeuren als ik nu stop? Maar ik voel me nu zo goed, ik durf gewoon niet te stoppen.

Ik kom heel graag in de Zoutkamer, je wordt er gastvrij ontvangen met een kopje koffie, ik maak er een babbeltje met anderen die ik er regelmatig tegenkom.

Betsie (55 jaar)

03 mei 2019

Bij de Zoutkamer in Elst gaat de telefoon.

“Met Betsie, Ik kom nu al 3 weken naar de Zoutkamer en het lijkt er op dat het hoesten alleen maar erger wordt, ik wil er mee stoppen”.

Eva Schrijver reageert en inventariseert met haar de situatie, de bezoekfrequentie en haar verwachtingen. Betsie hoest wel veel slijm op, dat is een goed teken. Samen komen ze tot de conclusie dat het jammer zou zijn als ze nu af zou haken en Betsie besluit nog even door te gaan.

Betsie heeft astma, hoest veel en is kortademig. Ze komt nu 3 weken in de Zoutkamer, 2x per week is het uitgangspunt maar vanwege haar drukke agenda is dit soms bijna niet haalbaar. Ze heeft een maandabonnement, een maand lang onbeperkt gebruik maken van de beide zoutkamers. In haar situatie is het advies: de grote zoutkamer en in een korte periode zo vaak mogelijk komen dan worden de hoestklachten sneller minder. Als de frequentie lager is duurt het langer voor dat er resultaat bereikt wordt. Sinds ze in de Zoutkamer komt hoest ze heel veel slijm op.

Anderhalve week later is de situatie totaal anders: het hoesten is nagenoeg over! Dan slaap je beter en dat is dan weer een basis om meer energie hebben , je fitter voelen. Betsie heeft na 5 weken Zoutkamer een longtest gedaan en die is de afgelopen jaren nog nooit zo goed geweest.

Betsie gebruikt pufjes, en tijdens het gebruik was het ook altijd hoesten. Dat is nu ook niet meer zo dat betekent dat de medicatie ook dieper komt en dus beter zijn werk kan doen. Als het zo goed blijft gaan is mijn doel in de toekomst de pufjes te gaan verminderen.

Mijn astma is niet te genezen, maar dat Zouttherapie de symptomen zo sterk vermindert maakt het leven wel een stuk prettiger!

Sander van Doorn

07 dec 2018

Meer lucht, betere prestaties!

Regelmatig breng ik een bezoek aan Zoutkamer Elst. Had ik mezelf op voorhand tot de doelgroep gerekend? Nee, in tegendeel! Ik volleybal en bezoek de sportschool al jaren tussen de 3-5 keer per week. Daarnaast zorg ik ervoor dat ik gezond eet en leef. Niet direct aanleiding om zouttherapie te volgen zou je zeggen. En toch is gebleken dat er ook voor mij nog genoeg winst te behalen valt.

Dat werd laatst heel duidelijk toen ik op zaterdag overdag een uur in de droge zoutkamer heb genoten van de rust en natuurlijk de schone gezonde lucht. Enkele uren later stond de volleybalderby van het op één na hoogste niveau van Nederland op het programma. Ik mocht aantreden en in het hectische dynamische spel merkte ik het langer vol te kunnen houden. Gevoelsmatig had ik meer lucht en daardoor meer energie. Ik kon langer explosieve acties maken en hield nog over ook. We wonnen, 3-0 en een uitzinnig publiek die zichtbaar genoot van de aanwezige energie.

Nog net even dieper in kunnen ademen in rust én tijdens het sporten. Dat is wat ik merk. Met als gevolg dat ik me energieker en daardoor fitter voel. Daarnaast heb ik hooikoorts in de periode mei t/m juli. Met een aantal bezoeken per maand lukt het me de klachten dusdanig te verminderen dat ik de medicijnen vrijwel niet meer nodig heb en minder hoef te rusten als ik een reactie krijg op de pollen in de lucht.

Jong of oud, topfit of gezondheidsklachten, de Zoutkamer kan in mijn ogen voor iedereen een toegevoegde waarde hebben. We zouden dit eigenlijk frequent met het hele team moeten doen. Bovendien zou de jaarlijkse griepperiode dan misschien wel aan ons team voorbij gaan.

Wim 68 jaar

15 okt 2018

Geen Longontsteking meer!

Op een receptie hoorde ik van iemand over de Zoutkamer.  Die mevrouw vertelde dat je als je een luchtwegaandoening hebt je er meer lucht van kreeg. De week er op ben ik er gelijk heen gegaan.

Ik heb longkanker en heb maar één long. Van die long is ook de capaciteit niet 100 %. Dat betekent dat ik moeite heb om slijm op te hoesten. Slijm wat vast blijft zitten is een broeihaard voor bacteriën. Vanaf januari tot eind april van 2018 heb ik 3 keer longontsteking gehad.

In mei kwam ik voor de eerste keer in de zoutkamer, ik kreeg een proefsessie en ik merkte direct dat ik in de zoutkamer makkelijker kon ademen. Eerst maar eens een maandabonnement genomen, het deed me heel goed.

Tijdens een sessie voel ik al na een kwartier dat het slijm begint te prikkelen, meestal stop ik onderweg naar huis omdat het slijm dan los komt om het uit te spugen.  Ik ga elke dag dat de Zoutkamer open is, voor mij is het bijna een eerste levensbehoefte.

Vanaf mei tot nu augustus ben ik bijna elke dag naar de Zoutkamer in Elst geweest en heb geen  longontsteking meer gehad, de longarts kende zouttherapie niet goed, keek er van op en was heel geïnteresseerd onder andere vanwege mijn resultaat!

Vaste bezoeker (dame 60 jaar)

11 jul 2018

Het is toch geweldig als je huisarts zegt:

Wat zie jij er goed uit

Op het moment dat ik begin november 2017 naar de Zoutkamer ging voelde ik me best goed, waarom zou je er dan naar toegaan?

De winter ervoor was heel zwaar geweest, longontsteking, een ziekenhuisopname en daarna 6 weken nodig gehad om te herstellen. Eigenlijk de hele winter me niet fit gevoeld, Antibiotica en Prednison geslikt. Ik heb astma, COPD en longemfyseem. Daardoor werkt ook mijn afweer slecht en ben ik heel vatbaar voor allerlei infecties en ziektes. Mijn motivatie was een stukje angst om weer zo de winter in te gaan. Ik dacht baat het niet dan schaadt het niet. Zo is het ook: inademen van ‘schone lucht met een snufje zout is nooit fout!’

Ik heb het heel serieus opgepakt, heb een abonnement genomen (Halfjaarabonnement dat kost elke maand €100 voor onbeperkt toegang) en ben de hele winter 3x per week naar de Zoutkamer geweest.

Griepspuit

Na 6/7 sessies voelde ik me al veel beter, vooral meer energie. Inmiddels is de winter achter de rug en ik heb geen griepspuit gehad, ben de hele winter niet ziek geweest zelfs niet verkouden. Mijn weerstand is hoger en mijn eczeemplekken zijn nagenoeg weg. Ik heb steviger nagels, kortom de Zoutkamer doet mij heel erg goed. Het is naast goed voor je gezondheid ook nog heel ontspannend, ik geniet van de rust, de muziek en het licht.

Resultaat

De huisarts was verrast toen hij mij zag terwijl ik voor mijn man bij hem kwam. Hij zei: “Wat zie jij er goed uit en je bent de hele winter niet bij ons geweest”. Ik lachte in mezelf en vertelde hem dat ik naar de Zoutkamer ga en dat dit het resultaat is.

Voor mijn aandoeningen ben ik onder controle van een longarts. Die was ook blij verrast dat ik zo goed de winter doorgekomen ben. Bij de blaastest een verbetering van 2%!

Mijn tip: Pak het serieus aan en ga zo vaak mogelijk. Maak er tijd voor vrij dan kun je, ook als je chronisch ziek bent, heel veel resultaat bereiken!

Toos Jansen (63 jaar)

25 mei 2018

Minder hoesten

Afgelopen winter heb ik nogal in de lappenmand gezeten, waarvan 2 keer longontsteking. Ik heb COPD en na die longontsteking bleef ik maar hoesten. Ik kon nog niet een telefoongesprek voeren zonder te hoesten. Ik ben voorzitter van de vrouwenvereniging uit Haalderen en ik kreeg een folder van Zoutkamer Elst van één van de bestuursleden: ’Misschien een idee om daar met ons jaarlijkse fietstochtje heen te gaan?’ Ik heb dat foldertje doorgelezen en dacht ‘dat is wat voor mij, dat fietstochtje is pas over twee maanden ik ga er nu heen!’

Na één keer in de Zoutkamer hoestte ik s’nachts al veel minder (mijn man merkte het direct) en daarna ging het steeds een stukje vooruit. Nu aan het einde van het maandabonnement voel ik me een stuk beter: hoest helemaal niet meer, het piepend geluid bij het ademhalen is weg en mijn stem is veel beter. Het valt zelfs anderen op dat ik als ik spreek een veel helderder stem heb en tussendoor niet meer hoest!

Als medicatie gebruik ik Seretide 2x daags en tussendoor naar behoefte Ventolin. Nu ik regelmatig de zoutkamer bezoek gebruik ik de Ventolin tussendoor bijna nooit meer. COPD is niet te genezen, maar dat door de zoutkamer de symptomen sterk verminderen is toch heel prettig!

Margreet Manupassa

25 mei 2018

Huid is ook zachter

Ik heb COPD en las op internet/social media over Zouttherapie. Ik was wel heel nieuwsgierig wat een Zoutkamer is en wat het met je doet en ben naar Zoutkamer Elst gegaan. Dat was eind maart. Ik werd heel hartelijk ontvangen en maakte gebruik van een proefsessie. Ik was direct enthousiast: naast het inademen van schone lucht is het ook heel ontspannend: Ik ga liggen en val in slaap.

De veranderingen komen met name doordat je in de zoutkamer veel dieper in kunt ademen. Als je luchtwegen schoner zijn komt het pufje ook veel dieper dus is ook dat effect groter.

Ik ben nu met het 2e maandabonnement bezig en  gebruik veel minder pufjes. Ik gebruikte 4x per dag een pufje, nu door de zouttherapie 2x per dag en soms een dag zelfs niet. Mijn huid voelt ook veel zachter aan.

Soms reserveer ik vooraf maar heel vaak loop ik zomaar binnen en kijk of er plaats is. Ik kom er heel graag, de mensen zijn erg gastvrij en er staat altijd thee of koffie klaar.

Marjo van Dommele

29 dec 2017

Liever natuurlijk zout dan pufjes.

“In juli, tijdens onze vakantie in Zeeland, belandden we met onze zoon Mathias in het ziekenhuis. Hij was benauwd en had moeite met ademhalen. De kinderarts constateerde een longontsteking. Hij kreeg antibiotica en na een paar dagen knapte hij gelukkig weer op. In de maanden die volgden merkten we dat Mathias ieder virusje oppikte. Op en af was hij verkouden, benauwd en had hij koorts.

Naar de kinderarts

Via de huisarts belandden we opnieuw bij de kinderarts. Hij constateerde een chronische verkoudheid, gezwollen keelamandelen en mogelijk was hij astmatisch, daarom schreef hij een pufje voor. Thuis begon de strijd met de pufjes, want dat is nogal wat bij een mannetje van 1 jaar.

Afspraak gemaakt

Tijdens het sporten hoorde ik van het bestaan van de Zoutkamer in Elst. Het idee dat je met een natuurproduct hetzelfde doel kunt behalen als met medicatie stond mij meteen aan. Dus we maakten een afspraak.

Kindvriendelijke zoutkamer

Door het licht en geluid tijdens de sessie is er een heel ontspannen sfeer waarin Mathias zich erg op zijn gemak voelt. Met een emmertje en schepje zijn die drie kwartier zo om. Ondertussen wordt de ruimte verneveld met zout en hebben we de ruimte helemaal voor ons zelf.

Meteen resultaat

Vier weken lang kwamen we elke week één keer langs bij de zoutkamer. Al na het eerste bezoek kwam ’s nachts al veel slijm los. Inmiddels zijn we zelfs van de pufjes af!

Echt een aanrader

Ik raad zouttherapie dus zeker aan voor kleine kinderen. Liever natuurlijk zout dan de pufjes.”

 

Ineke Ederveen

01 nov 2017

Zoutkamer Elst is meer dan alleen opgelucht adem halen

Ineke Ederveen – Mientjes (75) is een levenslustige en sportieve dame. Ze had nog nooit van een zoutkamer gehoord, maar is inmiddels een tevreden klant. De reden dat ze is begonnen met zouttherapie is haar psoriasis, omdat de hormoonzalf van de dokter niet het gewenste effect had.

Psoriasis

“Ik had nog nooit van een zoutkamer gehoord, maar ondervond het effect van zoute lucht al wel eerder op een andere manier. Als ik op vakantie was aan zee ging het namelijk een stuk beter met mijn psoriasis. Maar toen ik thuis kwam was alles weer terug. Via de tennisvereniging hoorde ik over de zoutkamer en dat maakte me direct nieuwsgierig. Ik ben diezelfde morgen nog langs geweest.”

Inmiddels is ze een graag geziene gast in Zoutkamer Elst en het mooiste van alles? Haar psoriasis is onder controle. Behalve haar psoriasis merkt Ineke duidelijk dat ze nog meer voordelen heeft van haar bezoek: “Na een paar weken merkte ik dat mijn ademhaling beter werd. Ik heb astma en krijg nu meer lucht en dat merk ik vooral met het traplopen en met sporten.”

Zoutbed

Ze vindt de grote zoutkamer met een verneveling van droog zout het fijnst en ze ligt dan het liefst op één van de twee zoutbedden: “Ik wil wel graag wat privacy. Op het zoutbed lig je beschut achter het muurtje en dat vind ik fijn. Vooraf had ik echt geen voorstelling hoe het zou zijn, maar het is heel sfeervol. De muziek is erg prettig: licht klassiek met wat natuurgeluiden.”

Abonnement

Ineke heeft een maandabonnement en komt dan ook regelmatig: “Ik kom zeker drie keer per week en het liefst in de middag. Ik heb een eigen ochtendprogramma en wil niet te vroeg opstaan. Reserveren doe ik niet altijd, vaak loop ik gewoon naar binnen om te kijken of er plek is. Wat ik vooral fijn vind is dat de sessies op vaste tijdstippen beginnen. Dan weet je precies waar je aan toe bent.”

Vakantie

“Ik ga straks met vakantie, maar als mijn psoriasis weer verergert weet ik waar ik moet zijn!”

Ze vindt de grote zoutkamer met een verneveling van droog zout het fijnst en ze ligt dan het liefst op één van de twee zoutbedden: “Ik wil wel graag wat privacy. Op het zoutbed lig je beschut achter het muurtje en dat vind ik fijn. Vooraf had ik echt geen voorstelling hoe het zou zijn, maar het is heel sfeervol. De muziek is erg prettig: licht klassiek met wat natuurgeluiden.”

Ineke heeft een maandabonnement en komt dan ook regelmatig: “Ik kom zeker drie keer per week en het liefst in de middag. Ik heb een eigen ochtendprogramma en wil niet te vroeg opstaan. Reserveren doe ik niet altijd, vaak loop ik gewoon naar binnen om te kijken of er plek is. Wat ik vooral fijn vind is dat de sessies op vaste tijdstippen beginnen. Dan weet je precies waar je aan toe bent.”

“Ik ga straks met vakantie, maar als mijn psoriasis weer verergert weet ik waar ik moet zijn!”