Toos Jansen (63 jaar)

Image-Default

Minder hoesten

Afgelopen winter heb ik nogal in de lappenmand gezeten, waarvan 2 keer longontsteking. Ik heb COPD en na die longontsteking bleef ik maar hoesten. Ik kon nog niet een telefoongesprek voeren zonder te hoesten. Ik ben voorzitter van de vrouwenvereniging uit Haalderen en ik kreeg een folder van Zoutkamer Elst van één van de bestuursleden: ’Misschien een idee om daar met ons jaarlijkse fietstochtje heen te gaan?’ Ik heb dat foldertje doorgelezen en dacht ‘dat is wat voor mij, dat fietstochtje is pas over twee maanden ik ga er nu heen!’

Na één keer in de Zoutkamer hoestte ik s’nachts al veel minder (mijn man merkte het direct) en daarna ging het steeds een stukje vooruit. Nu aan het einde van het maandabonnement voel ik me een stuk beter: hoest helemaal niet meer, het piepend geluid bij het ademhalen is weg en mijn stem is veel beter. Het valt zelfs anderen op dat ik als ik spreek een veel helderder stem heb en tussendoor niet meer hoest!

Als medicatie gebruik ik Seretide 2x daags en tussendoor naar behoefte Ventolin. Nu ik regelmatig de zoutkamer bezoek gebruik ik de Ventolin tussendoor bijna nooit meer. COPD is niet te genezen, maar dat door de zoutkamer de symptomen sterk verminderen is toch heel prettig!